Andere mindset, andere resultaten

Bij het behandelen van paarden, maar ook in mijn dagelijks werk, maak ik veel gebruik van de Mindset methode van Jackie Reardon. Het is een praktische methode waarbij je verhaaldenken leert om te zetten in actiedenken. Verhaaldenken veroorzaakt ongeduld, spanning en frustratie. Actiedenken is met aandacht je (be)handelingen kwaliteit geven en focus op het hier en nu. Het resultaat? Meer zelfvertrouwen, voldoening en plezier in je leven. 

 

"Hij wil niet voor me werken", "hij heeft een slecht karakter", "als hij écht aan het werk moet wordt het een stresskip", "thuis loopt hij goed, maar op wedstrijd loopt hij als een krant. Ze zullen wel denken", "als ik met dat paard op concours ga dan lachen ze me allemaal uit". Herkenbaar? Hele verhalen kunnen er in je gedachten voorbij komen, waarin jij en je paard je in allerlei doemscenario's begeven: dát is verhaaldenken. Je gedachten maken een eigen verhaal en nemen je mee in allerlei niet werkelijke verhalen. Eén geluk: je bént niet je gedachten! 

 

In plaats van je bezig te houden met het resultaat kan je jouw Mindset beïnvloeden: je hebt een keuze! Wanneer je er voor kiest om jouw verhaaldenken om te zetten in actiedenken dan ben je met aandacht bij wat er op dat moment is. Kortom: je wéét niet wat er morgen op wedstrijd zal gebeuren en je bént niet meer op die vorige wedstrijd die helemaal de mist in ging. Je bent altijd en alleen in het hier & nu. En daar is het enige waar je op kunt reageren, waar je - met aandacht - je focus kunt leggen: focus op het uitvoeren van je taak. 

Dus is je paard gespannen op wedstrijd? Doe wat nodig is om hem zo ontspannen mogelijk - in de omstandigheden van dat moment - te maken. Wil je paard niet meewerken in de training? Kijk welk signaal hij geeft en vraag je af wat de oorzaak is en doe daar iets aan. Heeft jouw paard niet zo'n gestrekt voorbeen als de wereldtoppers? Waardeer dan dat hij er alles uit haalt wat hij op dat moment, afhankelijk van de fase van ontwikkeling waarin hij is, voor je geeft wat hij kan geven. 

 

Verhaaldenk omzetten in actiedenken. Taakgericht in plaats van resultaatgericht. Andere mindset geeft andere resultaten!

 

Dat is jouw bijdrage aan de beste versie van je paard!