Cranio sacraal behandeling

Bij E Qi Balance staat de holistische visie centraal. Fysieke, emotionele en mentale gesteldheid zijn zowel bij het paard als de mens onlosmakelijk met elkaar verbonden. De  natuurlijke, innerlijke balans kan verstoord worden door stress, ziekten en trauma’s.

 

Ik streef er naar om bij het behandelen van een paard of mens deze ‘verbroken’ eenheid respectvol en effectief te herstellen. Bij een cranio sacraal behandeling wordt het zelfherstellende vermogen van het (paarden)lichaam ge(re)activeerd en het immuunsysteem gestimuleerd om het oorspronkelijke natuurlijke evenwicht te herstellen en versterken.

 

Doorstroming

Wanneer de doorstroming in een lichaam is of wordt belemmerd ontstaat er een opstopping: net als in een file. Een opstopping of blokkade in het lichaam kan – net als bij een verkeersopstopping - ontstaan door een ongeluk, teveel druk(te), spanning, verkeerde brandstof (voeding) of een falende motor (spieren & botten).

 

Cranio sacraal systeem

Het gebied waarin de hersenen en ruggenmerg van paard en mens functioneren is het cranio sacraal systeem. Dit gebied is ‘ingepakt’ in vliezen, die een gesloten bindweefselsysteem vormen. Hierbinnen bevindt zich hersen- en ruggenmergvloeistof. Ook in de rest van het (paarden)lichaam zit overal bindweefsel, dat als een elastisch web alles met elkaar verbindt. Elke zenuw, elk orgaan, elke spier, elk bloedvat is bekleed met een eigen stukje. Bindweefsel is daarmee een bindende factor in het (paarden)lichaam. Het beschermt, steunt en houdt alle onderdelen op hun plaats en verbindt ze met elkaar. Essentieel is dat het bindweefsel kan meebewegen tijdens alle bewegingen zoals bij paarden: stappen-draven-galopperen, springen, rollen, staan en zelfs ademen. Daar waar het bindweefsel niet meer voldoende kan meebewegen ontstaan vroeg of laat problemen.

 

Allerlei klachten

Allerlei gezondheidsklachten kunnen verstoring van de beweeglijkheid van het bindweefsel of de doorstroming van het hersen- en/of ruggenmergvloeistof veroorzaken en andersom: van vermoeidheid, spierproblemen en huidaandoeningen tot maag- en darmklachten en zelfs scheefstanden. Soms zijn de klachten ook onduidelijk en zit een paard of mens gewoon niet lekker in zijn vel. Kortom: het ‘verkeer’ in het (paarden)lichaam stagneert.

 

Behandeling

Bij een behandeling gebruik ik mijn handen die ik zacht en losjes op het (paarden)lichaam leg en mee laat bewegen in het cranio sacrale ritme. Daar waar ik voel dat een ritme verstoord is zit over het algemeen een opeenhoping of blokkade. Met mijn handen probeer ik op deze plek de doorstroming weer op gang te krijgen. Het paard of mens dat wordt behandeld kan dit voelen. Een paard kan bijvoorbeeld reageren door te gapen, likken of kauwen, of door zijn hoofd te laten hangen. Soms wordt het paard ook eerst even onrustig door de verandering die ze voelen, waarna het verwerkt kan worden en het daarna weer gaat likken of kauwen. Soms vallen paarden bijna in slaap wat het gevolg is van de diepe ontspanning die ze voelen.


Zelf herstellend vermogen

Het uitgangspunt van cranio sacraal is dat het (paarden)lichaam het vermogen heeft om zichzelf te herstellen, als het maar de kans krijgt. Dit natuurlijke proces kan verstoord zijn door een ongeluk, ziekte, stress, operatie, verkeerde voeding of een verminderde veerkracht. De cranio sacraal behandeling ondersteunt dan het zelf herstellend vermogen en geeft het immuunsysteem een boost.